…

AMR-OP75RHR – sdružená ovládací jednotka místnosti

Jedno zařízení pro několik funkcí, hlavní úkol jednotky AMR-OP75RHR

V nabídce AMiT Automation se po delší době objevuje nový nástěnný ovladač, který se v mnoha ohledech od ostatních značně odlišuje. Na první pohled především svým designem – celoskleněné čelo s kvalitním barevným dotykovým displejem s vysokým rozlišením je nepřehlédnutelné. Na druhou stranu na sebe po instalaci nepoutá pozornost a nenarušuje vlastní interiér místnosti. Přestože se stále jedná o periferii řídicích systémů, použití je podstatně širší. Poskytuje totiž uživateli intuitivní a komfortní ovládání všech základních funkcí moderní, plně automatizované místnosti – ovládání teploty, ventilace, osvětlení a stínění. Proto o tomto ovladači mluvíme spíše jako o sdružené ovládací jednotce nebo sdruženém nástěnném ovladači.

AMR-OP75RHR lze montovat na hladkou stěnu nebo na montážní krabici typu KU 68. Komunikační rozhraní k řídicímu systému zajišťuje rozhraní RS485 s podporou protokolu MODBUS RTU. Napájení je standardní 24 V ss. Dobře čitelný barevný displej s kapacitní dotykovou plochou má rozlišení 320×480 bodů při rozměru zobrazované plochy 49×73 mm. Podsvit displeje lze uživatelsky nastavovat anebo využít funkce ambientní regulace podsvitu s ohledem na okolní světelné podmínky. Jednotka se skládá ze dvou částí – čelního panelu s displejem a elektronikou a montážní vany se svorkovnicí. Tato osvědčená koncepce je oceňována především při instalaci, protože kabelové rozvody lze zrealizovat v době stavebních dokončovacích prací, aniž by mohlo dojít k poškození jednotky. Displej s elektronikou se dá velmi jednoduše namontovat až v okamžiku oživování automatizační techniky. Displej s elektronikou lze navíc k montážní vaně připevnit aretačním vrutem a zabránit tak nenechavým rukám k rychlé demontáži jednotky.

Jednotka AMR-OP75RHR se dodává v bílém provedení, připravujeme i černou variantu. V základu jednotka měří teplotu místnosti, relativní vlhkost, má vstup pro externí teplotní čidlo typu RTD/NTC a jako výstup lze využít spínací relé. V provedení AMR-OP75RHRC umí jednotka navíc měřit i koncentraci CO2 v místnosti a signalizovat její překročení nejen graficky, ale i zvukově.

Jak bylo zmíněno, jednotka je v podstatě periferií řídicích systémů a zajišťuje styk uživatele s řízenými technologiemi. Umí tak nahradit mnoho různých ovladačů, vypínačů a spínačů, které jsou dnes v místnostech běžné: termostat pro řízení teploty, ovladač pro vzduchotechniku, vypínače pro světelné okruhy a různé spínače pro ovládání žaluzií. Často implementace „chytrých“ místností vypadá třeba takto.

Sdružená ovládací jednotka AMR-OP75RHR(C) v místnosti právě sdružuje (spojuje) všechny tyto ovládací periferie do jediného zařízení.

Aby jednotka plnila tento cíl, bylo nutné navrhnout ovládání, které bude pro uživatele intuitivní a použitelné bez složitých manuálů a návodů. Proto jsme jednotku vybavili standardní aplikací, která je snadno konfigurovatelná a pokryje většinu požadavků kladených na ovládání technologií v kancelářích, hotelech, nemocnicích nebo bytových jednotkách. Ovládací obrazovky jednotlivých technologií mají společné ovládací prvky, aby uživatel nemusel hledat a pátrat, na co může sáhnout a co se vlastně stane. Pojďme si představit základní ovládací obrazovky.

Nastavení žádané teploty v místnosti a ovládání ventilace (vzduchotechniky) je funkčně velmi podobné tomu, co znají naši zákazníci i u jiných nástěnných ovladačů.

Ovládání osvětlení podporuje ovládání více okruhů. Pro každý okruh lze nastavit individuální způsob ovládání podle toho, zda se vyžaduje pouze režim zapni/vypni, nebo stmívání či řízení chromatičnosti.

Podobně je tomu u ovládání stínění – podle různých typů stínicí technologie lze použít jednoduché „dvoutlačítkové“ nebo spojité ovládání včetně naklánění lamel u žaluziových variant.

Jednotlivé světelné a stínicí okruhy lze individuálně pojmenovat pro lepší přehlednost při používání. Pokud nadřazený řídicí systém nabízí uživateli automatizaci místnosti podle předem nastavených scén, i zde může AMR-OP75RHR(C) nabídnout elegantní volbu požadované scény.

Komplexní informace o stavu řízené místnosti získá uživatel na tzv. úvodní obrazovce, na které lze rychle zjistit aktuální teplotu, vlhkost v místnosti a ve verzi s měřením CO2 i aktuální koncentraci. V tomto případě si uživatel může nastavit, zda mu má jednotka signalizovat překročení zvýšené meze koncentrace CO2 nejen barevně na displeji, ale zda se má aktivovat i zvuková indikace. Na úvodní obrazovce je možné zobrazit i další informace – např. název místnosti, aktuální datum a čas případně aktuální venkovní teplotu. Současně je v dolní části patrné, jaké funkce lze jednotkou v místnosti ovládat.

Uživatel si může jednotku přizpůsobit tak, aby mu bylo ovládání maximálně příjemné a přesně podle jeho preferencí. Mezi základní uživatelské volby patří volba jazyka, natavení jasu (včetně adaptivní ambientní regulace), způsob použití spořiče, zvukovou signalizaci překročení mezí CO2, zobrazení mezí měřených hodnot anebo režim zobrazení (tmavý/světlý režim).

Pro servisního technika jsou možnosti konkrétního nastavení jednotky mnohem větší. V systémovém menu může určit, jaké funkce ovládání jednotka bude podporovat, jakého typu jsou konkrétní okruhy osvětlení a stínění, režimy zobrazování úvodní obrazovky, komunikační parametry jednotky, nastavení přístupového hesla apod. Pro usnadnění konfigurace doporučujeme použít konfigurační program AppConfig, pomocí kterého je nastavení hračkou a hlavně, lze konfiguraci jednotek opakovaně použít i na již nainstalované jednotky v síti RS485 (konfigurační aplikace pro AppConfig bude k dispozici v průběhu září).

Z výše uvedeného popisu je zřejmé, že přinášíme na trh nový typ jednotky k řídicím systémům, která pokryje rozsáhlou oblast požadavků u plně automatizovaných místností. Věříme, že sdružená ovládací jednotka AMR-OP75RHR(C) přispěje ve spolupráci s řídicími systémy firmy AMiT Automation ke zvýšení kvality vnitřního prostředí v budovách, ve kterých, bohužel, trávíme stále více a více času.

 

Publikováno v Novinky | 27. 8. 2024